Aamukävelyllä Tourujoen luontopolulla, Jyväskylä

Rentukka kukkii Tourujoen luontopolun varressa.
Tourujoen luontopolku herää kevääseen.

Tänä aamuna lähdin jo ennen aamiaista kävelylle kohti Jyväskylän keskustaa, suuntana Tourujoen luontopolku. En ikävä kyllä herännyt niin varhain, että olisin päässyt kuuntelemaan keväistä linnunlaulukonserttia varhain auringon nousun tienoilla, mutta ei se mitään.

Kaatunut puu lehtii, Tourujoen luontopolku.

Laskeuduin Kankaankadulta jyrkkiä rappusia alas Tourujoen laaksoon. Olen jo viime viikkoina odotellut, milloin vihreys rävähtää täysillä auki Tourujoen luontopolulla. Vähän kerrassaan puiden silmut alkavat puhjeta, jopa kaatuneissa puissa.

Tuomen kukkasilmuja.

Tuomen kukkimista saa vielä vähän odotella.

Tourujoen luontopolun pitkospuut laskeutuvat joelle, vastapäätä Kankaan kerrostalot.

Tourujoen luontopolku on niin kaupungin keskustassa, että kontrasti on suorastaan huvittava: tällä Vanhan hautausmaan puolella jokea astellaan mahdollisimman luonnontilaisessa maastossa polkua ja pitkospuita, vastapäätä Kankaan yhä tihentyvältä asuma-alueelta tänne katsoo kerrostalojen rykelmä.

Tourujoen luontopolun tunnelmallinen kevätaamu.

Kerrostalot unohtuvat, kun astelen aamunhiljaista polkua mitä kauneimpien keväänvihreän sävyjen maisemassa. Vastaantulijoita ja ohikulkijoita on ennen yhdeksää vain muutama.

Kevät ja erityisesti toukokuu on minulle suosikkiaikaa tehdä kävelyretkiä Tourujoen luontopolulle. Vaikka täällä on kaunista jokaisena vuodenaikana, juuri Tourujoen laakson muuttuminen harmaanruskeasta heleänvihreäksi keitaaksi on sitä parasta.

Aurinko paistaa puissa puhkeavien lehtien takaa, taustalla Kankaan kerrostalo.

Aurinko pilkistää ihan hetkeksi pilviverhon takaa. Räkättirastaat loikkivat maassa ja puunoksalta toiselle selkäni takana. Kohta seuraan katseellani virkeää västäräkkiä.

Näsiä kukkii luontopolun varressa.

Ihan polun vieressä kukkii myrkyllinen, mutta ah, niin kaunis näsiä. Toisessa kohtaa jalkojeni juuressa kukkivat valkoisena ihan syömäkelpoiset ketunleivät. On hyvä tietää, mikä on mitäkin sorttia näistä kaunokaisista.

Rentukan kukkia ja puiden heijastuksia Tourujoessa.

Aamun hiljainen kävely Tourujoen laakson luontopolulla lähestyy loppuaan. Päällimmäkseksi retkestä jää laakson kiehtova, vähä vähältä etenevä vihertyminen, levollisuus, lintujen pyrähdykset, rapinat ja laulahdukset, kevään ensi kukkimiset, Tourujoen hiljainen virta.

Ylitse muiden nousee rentukan kirkkaankeltaisten häikäisevyys. Aurinkoa niihinkin hetkiin, kun taivaan kultapallo piilottelee pilvien suojissa.

Nousen laaksosta katujen tasalle hyvillä mielin. Sitten aamiaiselle!

P.S. Märällä säällä Tourujoen luontopolku on paikoin mutainen, joten kengät ja lahkeet saattavat kuraantua. Polulla olevat pitkospuut ja puiset sillat ovat myös märkinä hieman liukkaita, joten varovaisuus on kulkiessa tarpeen. Koirien ulkoilutus Tourujoen luonnonsuojelualueella ja luontopolulla on kielletty.

Lisää Tourujoen luontopolusta

Kommentit