Laavuhetkiä pohjoisella Korpilahdella – Laavujen kierros

Tikkalan suolaavun pöytä, penkit ja suomaisema

Laavujen kierros toteutui nyt Keski-Suomessa ensimmäistä kertaa, kuten myös erilaisille luontoretkille innostanut Keski-Suomen reitistöviikko. Aurinkoinen sunnuntaipäivä sai minutkin tutkimaan Laavujen kierroksen karttaa. Pohjoisen Korpilahden seudulla oli mahdollista käydä usealla laavulla / kodalla, joilla oli vieläpä pientä tarjoilua tapahtuman kunniaksi, mutta toki matkaan saattoi lähteä omin eväin. Sen verran kuitenkin laiskotti, että otin auton alle enkä lähtenyt matkaan kävellen…

Sarvenperän entinen kota.

Suuntasimme ensimmäiseksi Sarvenperälle, missä on tullut kuljeskeltua useamminkin, eritoten saunomisen merkeissä. Vanhojen aikojen muistoksi käväisimme ensin polulla, jonka varrella ovat nyt hiljaiseksi käynyt vanha laavu, korsu, käytöstä poistettu kota (jonka ovi on ruuvattu kiinni) sekä korsusauna. Heipä hei teille! Käännyimme polkua takaisin päin ja tähysimme hakkuuaukean laidalta ylämäkeen, mistä erottui upouusi kota. Sinne siis, tutustumaan Sarvenperän uusimpaan kohtauspaikkaan!

Sarvenperän laavulla tarjoilua reitistöviikon kunniaksi.

Sarvenperän tuliterät kota, laavu, pärekattoinen puuvaja ja puucee odottivat mäen päällä. Talkoolaiset ovat todella panneet parastaan! Ehtoisat emännät tarjoilivat mm. kahvia, teetä ja lettuja hillon kera ja makkaroita paistettiin tulilla. Metsähallitukselta vuokrattu alue rakenteineen on toki erityisesti kyläläisten käytössä, mutta ovat muutkin tänne tervetulleita.

Sarvenperän kodan lettutarjoilu: lettu hillon kanssa ja kaksi kuksallista teetä.

Istahdimme alas teelle ja letuille, jotka saimme nauttia syyspäivän ihanan lämpimässä säässä, jossa aurinkokin välillä ehätti häikäisemään.

Saukkolan uusi grilikota, Korpilahti.

Sarvenperältä jatkoimme matkaa Saukkolan grillikodalle (Kuusjärventie 53), jossa niin ikään saimme istua elävän tulen ääressä rupattelemassa aktiivisten kyläläisten kanssa. Entinen Keski-Suomen maakuntaura on kulkenut ihan siitä vierestä. Kodan ympäristöä tullaan maisemoimaan.

Laavun parkki-kyltti ja karttaopaste, Myllyjoki, Korpilahti.

Saukkolasta siirryimme seuraavaksi Myllyjoen laavulle Kuusimäentien varteen. Autopaikka ja opaste laavulle löytyy ennen kauppana toimineen autiotalon vierestä, mistä on lyhyt kävelymatka laavulle johtavalle polulle.

Laavu-kyltti osoittaa polulle metsään.

Jo kävelymatkalla Myllyjoen laavulle metsän siimekseen oli upea syystunnelma; monet vihreän sävyt vaihtuvat parhaillaan keltaisen sävyihin.

Väkeä Myllyjoen laavulla makkaranpaistossa, Korpilahti.

Myös Myllyjoen laavulla nautittiin nuotion lämmöstä ja makkarat kypsyivät tulilla. Siemaisimme taas kupilliset teetä ja vaikka jalkojeni juureen parkkeeranneen mustan spanielin silmät kuinka anelivat makupalaa, pidin huolen siitä, että sain syödä makkarani ihan itse. Kuulimme myös viereisen Myllyjoen luonnonsuojelualueesta, jolla kasvaa näillä main erittäin harvinaista sammalta.

Pohjoisen Korpilahden Laavujen kierroksen kohteet oli miehitetty/naisitettu klo 12-16 ja huomasimme, että tämä aika ehti Myllyjoella istuskellessamme kulua umpeen.

Pistäydyimme kuitenkin vielä kurkkaamassa yhtä itselle uutta laavua eli Tikkalan laavua, joka sijaitsee osoitteessa Pöykyntie 32 olevan lähiliikuntapaikan vieressä.

Tikkalan Suolaavu, Korpilahti.

Jääkiekkokaukalon ja urheilukentän takaa löytyi viitta ”Suolaavu”, mutta tämä laavu oli jo ehtinyt hiljentyä.

Tikkalan suolaavun pöytä, penkit ja suomaisema

Suon laidalla sijaitsevalla pienellä laavulla voi tehdä tulet ja istahtaa pöytäryhmän penkeille nauttimaan eväitä. Kokeilin kädelläni kannella suojattua tulipaikkaa – lämpö hehkui vielä. Lämmin olo jäi meillekin tästä kivasta laavukierroksesta. Tosi mukavia kohtaamisia elävien tulien äärellä taas kerran!

Laavujen kierros: laavukartta

2020 Keski-Suomen Reitistöviikon Laavujen kierroksen laavukartta, pohjoinen Korpilahti (Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys, Ylä-Muuratjärvi seura, Korpilahden Tikkalan kyläseura, Saukkolan kyläseura ja Sarvenperäset ry)

Kommentit