Pienellä retkellä pitkässä niemessä: Pitkäniemi, Laukaa

Nurminen-järven ruovikko, Laukaa

Olin kuullut, että jossain päin Laukaata on hyvin pitkä ja kapea niemi. Kartan tutkiminen tuotti tuloksen: sieltä löytyi Pitkäniemi, varustettuna merkinnällä Lomakeskus. Mielenkiintoista!

Pitkäniemi sijaitsee Nurminen-järven rannalla, hieman Äijälän eteläpuolella. Ajoin muutaman kilometrin Kuusaalta pohjoiseen ja käännyin oikealle kohti Pitkäniemeä. Autolle löytyi paikka vähän ennen lomakeskusrakennusta, joka näytti hiljaiselta.

Nurminen-järvi, Pitkäniemi.

Nurminen-järven maisemia hallitsivat marraskuiset värit, joissa oli jotain levollista ja rauhoittavaa.

Kävelin Pitkäniemeä halkovaa kapeaa tietä ohi lomakeskusrakennuksen, rivitalojen ja talojen. Kartan mukaan niiden takana odotti niemen kärkeen johtava polku.

Kevyt lumipeite pudonneiden lehtien yllä polulla, Pitkäniemi.

Kevyt lumipeite oli ehtinyt laskeutua polulle ja taivaalta leijaili hiljakseen lisää pieniä lumihiutaleita. Sain kunnian tehdä ensimmäiset jalanjäljet juuri tälle puhtoiselle lumelle.

Pöytä ja penkit taukopaikalla Pitkäniemen kärjessä, Laukaa.

Kun puut harvenivat, näkyi myös kummallakin puolella avautuva järvimaisema hieman paremmin. Kesällä lehtipuut peittävät näkymiä polulta järvelle, mutta toisaalta Nurminen-järvi on vain muutaman askeleen päässä. Ennen ruovikkoa tuli vastaan levähdyspaikka, johon voi istahtaa vaikka syömään eväitä. Tulipaikkaa yleiseen käyttöön Pitkäniemessä ei ole.

Jonkinlaiset pitkospuiden korvikkeet Pitkäniemestä Suutarinsaareen

Sitten eteen tuli kosteampi kohta, josta oli kuitenkin kuljettu selvästi aiemminkin eteenpäin. Jonkinlaiset pitkospuiden korvikkeet auttoivat märimpien paikkojen ylitse.

Ruovikko Pitkäniemen ja Suutarinsaaren eteläpuolella, Nurminen-järvi, Laukaa.

Kävelin niemen kärkeen ja astuin alas ruovikkoon. Astelin varovasti mättäältä toiselle täydellisen hiljaisessa maisemassa.

Kuuntelin askelteni ääntä – kuuluuko vetinen tussahdus, onko vielä kuivaa maata riittävästi, vai pitääkö jo kääntyä takaisin. Kuinka pitkälle tässä uskaltaa kulkea?

Ruovikkomaisema oli jotenkin epätodellinen, hennosta lumesta utuinen.

Sitten kurkkasin karttasovellusta. Olinkin huomaamattani siirtynyt jo Pitkäniemestä sen eteläpuolisen Suutarinsaaren kärkeen, joten ruovikko ei varmaankaan päästäisi minua enää kovinkaan pitkälle kuivin jaloin! Tuli aika kääntyä takaisin ja palata autolle.

Retken jälkeen selvisi, että Pitkäniemessä (”Pitkis”) on ollut aikoinaan kommunistipuolueen lomakeskus. Sittemmin lomakeskus on tunnettu ainakin LomaLaukaa-nimellä. Otto Wille Kuusiselle pystytettiin Pitkäniemeen vuonna 1981 reliefi, mutta reliefi katosi pian ja on tiettävästi päätynyt yksityiseen kokoelmaan.

Pitkäniemen sijainti, Retkikartta.fi

Otto Wille Kuusisen reliefi, lähde: Keskisuomalainen 26.06.2013

Kommentit