Salainen joulupuu jos toinenkin

Olkitähti kuusen oksalle ripustettuna.

Olen joinakin vuosina kiertänyt joulun alla Jyväskylän katuja ja bongaillut erilaisia valaistuja joulukuusia. Tänä vuonna kaamosvaloja on riittänyt niin runsaasti, että minua kiinnostivat enemmän syrjäiset joulupuut, joiden tarkka sijaintikaan ei ollut tiedossani. Siis salaiset joulupuut.

Haukanniemen salainen joulupuu

Otsalampun valokeila valaisee lumista polkua.

Lähdin eräänä joulukuun aamuna kävelylle läheiseen Haukanniemeen, kun oli vielä hämärää, otsalamppu päässä. Muistin, että sieltä saattaisi löytyä koristeltu joulukuusi, tuntemattoman jouluihmisen muiden iloksi koristelema. Vaikka olin aiempinakin vuosina käynyt joulukuussa kävelemässä Haukanniemessä, ei kyseinen joulupuu ollut sattunut ikinä reitilleni.

Tällä kertaa päätin löytää sen.

Valo vilkkui pellon takana metsän reunassa. Liekö maastopyöräilijä? Hetken kuluttua selvisi, että kyseessä oli polkujuoksija, kun valokeila kipitti minua kohti, samaa polku-uraa pitkin.

Hämärä polku lumen peittämän koivikon halki Haukanniemessä.

Jatkoin pellonreunapolkua pitkin kuusikon suojaan ja edelleen Haukanniemen kärkeä kohti, läpi koivikon. Eipä näkynyt koristeltua joulukuusta vieläkään. Salainen joulupuu ei siis ollut tämän polun varrella.

Haukanniemen autio nuotiopaikka aamuhämärissä, hennon lumen peitossa.

Haukanniemen kärjen nuotiopaikalle saavuttuani aamun sarastus oli jo edennyt; lyhyen talvipäivän valo hiipi hiljaa maisemaan.

Pieni kuusi jäätyneen Tuomiojärven rannassa aamuhämärissä.

Entäpä tuo ihan vesirajassa töröttävä pieni kuusi? Se olisi ollut täydellisen sopiva myös koristelun kohteeksi, vaan ehei. Pieni kuusi heräili aamuun ihan luonnontilassa.

Suuntasin jälleen metsäpolulle, keskemmälle Haukanniemeä. Kurkkasin toisenkin polun varteen. Vesiperä. Palasin toista polkua pellon laitaan ja käännyin oikealle. Josko sitten täällä?

Haukanniemen salainen joulupuu.

Viimeinkin onnesti! Koristeltu joulupuu löytyi pellon reunalta, isompien kuusten suojasta, aivan polun varresta.

Haukanniemen salainen joulupuu ja sen oksille ripustettuja joulukoristeita.
HIrvenpään muotoinen joulukoriste roikkuu kuusen oksalta.

Siinäpä ensimmäinen salainen joulupuu ja sen hienot joulukoristeet!

Tammirinteen salainen joulukanto

Luin netistä, että myös Jyskän Tammirinteen metsästä löytyisi joulukoristeltu puu. Tarkempi sijainti oli vielä enemmän hämärän peitossa, sillä Tammirinteen metsissä ei ole tullut aiemmin kuljettua. Päätin kuitenkin tehdä kävelyretken Tammirinteelle ja toivoa parasta. Ainakin saisin hyvän kävelylenkin Kortepohja-Tammirinne-Kortepohja…

Nousin Halssilasta kävelyteitä pitkin kohti Tammirinnettä. Mitkä hienot maisemat sieltä avautuivatkaan, kun katselin Päijänteen suuntaan! Wau! Vaan missäpä olisi se joulutunnelmainen metsä?

Sähkölinjan kohdalla laskeutui pariskunta polkua pitkin tien varteen. Huikkasin heille kysymyksen ja heti onnesti: sain reittiohjeen lähellä olevaan paikkaan.

Kynttilälyhty roikkuu kuusen oksalta metsässä.

Seurasin polkua ylemmäs metsään ja pian näin puuhun ripustetun kynttilälyhdyn.

Kynttilälyhty metsäpolun varressa.

Ja toisenkin. Tänne oli ihan käyty sytyttämässä kynttilöitä, turvallisesti lyhdyissä palamaan.

Tammirinteen salainen joulukanto.
Tammirinteen salainen joulupuu eli joulukoristeltu korkea kanto.

Korkea kanto oli joulukoristeltu tonttujen kodiksi, kannon juurelle aseteltu lahjapaketteja ja joulutervehdyksiä. Tämä salainen joulupuu oli siis joulukanto!

Joulutonttu loikoilee kuusen oksalla, kynttilälyhty alemmalla oksalla.

Läheisiin puihin oli tehty lisää hienoja joulukoristeluja, joten kyseessä oli siis pieni joulumaa meille polulla kulkijoiden iloksi.

Olkitähti kuusen oksalle ripustettuna.

Iso kiitos joulumielisille joulupuun koristelijoille kävelypiristyksistä! Tiedän, että kaikki eivät pidä luonnonpuihin ripustetuista koristeista, mutta hyväksyn tällaiset tilapäiset koristelut luonnonmetsissäkin, sillä vastuulliset koristelijat osaavat kyllä hakea sinne viemänsä joulu- tai muut koristeet pois, niin että paikkaan ei jää roskia.

Kommentit