Sumiaisten ihana taidepolku

Ruosteenruskeaksi maalatut korkokengät polun männyneulasten päällä

Sumiainen lumoaa aina. Tällä kertaa lumovoimansa näytti kesän 2021 taidepolku, tai piknikpolku, millä nimellä sitä nyt sitten kutsutaankaan. Käväisin teekupposella ja pullalla Kahvila Korpussa, missä Päivikki Linna vielä muistutti, mistä polulle mukavasti pääsisi.

Päätin tehdä ympyräisen kävelyn ja nautiskella ensin Sumiaisjärven maisemista, joten tassuttelin ensin Sumiaisten kirkon taitse Rantareittiä pitkin leirintäalueelle. Männikön halki kulkeva polku toi minut pian perille.

Leirintäalueen vastaanotto-kahvilan vieressä saattoi jo virittyä taidetunnelmiin.

Ylitin tien ja suuntasin sitten Suomen lyhyimmälle joelle eli Kuokanjoelle fiilistelemään sekä Sumiaisjärveä että lempijärveäni Keitelettä. Sieltä alkakoon taidepolkukävelyni.

Viime aikoina olen tottunut kävelemään vähän reippaampaa vauhtia, mutta nyt oli aika hidastaa kulkua. Ihan ensin pysähdyin ihastelemaan kissankelloja.

Kävi heti selväksi, että tällä taide-piknikpolulla on syytä tarkkana. Vaikka tämä kenkäpari ei värinsä puolesta hurjasti eroa männynneulasista, onnistuin kengät bongaamaan.

Keiteleen rannalla oli toinen ruosteenruskea kenkäpari suunnannut katseensa Keiteleen ulapalle.

Astuin Keiteleen rantaan, vanhan laiturin jämälle. Oli kiva pysähtyä kirkkaan, puhtaan veden äärelle. Oikeasti pysähtyä.

Joku toinen oli pysähtynyt kiviseen rantaan minua ennen ja pinonnut kiviä ajatuksella rantaseinäkkeeksi.

Nousin takaisin rantatöyrästä pitkin kulkevalle polulle, joka välillä haarautui kahdeksi. Mitä erilaisimpia taideteoksia oli kohdattavissa polun varrella, kun vain oli tarkkana. Osa löytyi silmien korkeudelta, osa alempaa.

Tässä vain pieni otos eri tekijöiden rantamaisemaan sijoittamista yllätyksistä. Polun varrella voi kohdata myös muun muassa runoja ja musiikkia. Vieraskirjakin on hauskin pitkään aikaan näkemäni!

Päivikki kertoi kuulleensa, että yksi tämän taidepolun lapsikävijä on halunnut kulkea polun jo useita kertoja. Hän on polkuun niin ihastunut, että on antanut tälle Sumiaisten kesähelmelle nimen Taikapolku.

Taikapolku se taisi ollakin, sillä vaikka polun pituus on oikeasti lyhyt, huomasin menettäneeni ajantajun sitä kulkiessani täysin. Täytyy käydä toisenkin kerran kurkkaamassa, onko polun varteen ilmestynyt taas jotain uutta!

P.S. Jos haluat polulle piknik-evästä (matkan varrelta löytyy useita penkkejä), niitä voi ostaa Sumiaisten kyläkauppa Voikukasta tai Aittatorilta. Kahvit ja jätskit ennen tai jälkeen polkuretken voi ostaa kyläkaupan ohella Kahvila Korpusta sekä leirintäalueelta. Lämmin suositus!

Mistä taidepolulle?

Parkkipaikka löytyy Sumiaisten kirkon vierestä. Ylitä tie kirkon kohdalla suojatietä pitkin, niin pääset Keiteleen rantaa seurailevalle taidepolulle, joka kulkee kohti leirintäaluetta ja Kuokanjokea. Matkaa kirkolta Kuokanjoelle on noin 700 metriä, ja joelta voi palata kirkolle takaisin samaa reittiä tai vaihtoehtoisesti leirintäalueen puolelta Rantareitti-portin kautta lähtevää polkua pitkin, jolta voi nauttia Sumiaisjärven maisemista.

Kommentit