Valkean Valkmusan polulla: Läntisen keitaan lenkki

Valkmusan lumen peittämää suomaisemaa.

Kirpeänraikas ja auringonsäteitä lupaileva pakkassää, kunnon villasukat ja huopasaappaat, lämpimänpörröiset rukkaset: mikä etten voisi käydä pienen pienellä retkellä Valkmusan kansallispuistossa, joka ei ollut minulle entuudestaan tuttu.

Lähdin matkaan Kotkasta ja tuli tehtyä aluksi pieni harharetki: ajoin vahingossa Pyhtään kirkolle saakka, koska en ainakaan havainnut kääntymisopastetta Valkmusan kansallispuistoon (tielle 3562), jos tien laidassa sellainen opaste oli. Googlaus pelasti ja palasin kiltisti tulosuuntaani, käännyin oikealle tielle 3562 ja sen varrella opasteet sitten ohjasivat minut oikeaan eli Simonsaaren pysäköintialueelle. P-alue oli typötyhjä.

Simonsaaren parkkipaikan infotaulut ja kartta alueen reiteistä ja luonnosta, maassa lunta.

Pakkaspäivään oli luvassa valoa melko lyhyen aikaa, olihan joulukuun alku ja itsenäisyyspäivän viikonloppu. Luin nopeasti Valkmusa-infon.

Valkmusan simonsaaren parkkipaikan reittiopasteviitat.

Olinkin ihan tyytyväinen siihen, että tarjolla oli lyhyt reitti helpossa maastossa: Läntisen keitaan lenkin pituus oli 2,3 kilometriä. Saisin nauttia kivasta pienestä kävelyretkessä hiljaisuudessa, jossa äänekkäintä olisivat luultavasti omat askeleeni narskuvalla lumella. Eikä ehtisi tulla kylmä.

Valkmusan kansallispuiston polku mutkittelee männikössä kohti aurinkoa.

Valmiiksi tallattu polku toi minut tiheämmästä metsästä harvempaan männikköön, suomaisemiin. Auringon kulta hehkui kutsuvasti oksien ja runkojen lomitse. Oli mukava askeltaa lämpimiä säteitä kohti.

Valkmusan lumen peittämää, lähes puutonta suota ja kirkas aurinkopallo loistaa sinisellä taivaalla.

Aurinko todellakin häikäisi, kun saavuin puiden siimeksestä aukealle. Muutamat ihmiskengän jäljet risteilivät jäätyneellä suolla, tassunjäljet samoin. Ja suo oli hiljainen ja tyhjä? Ei sittenkään, vaan ainakin valoa, hiljaista kauneutta ja pakkasasteita täysi.

Valkmusan pitkospuupolku suon poikki talvella.

Kengänpohjani rahistelivat lunta pitkospuilla, joita pitkin oli helppo astella eteenpäin tässä avarassa talvimaisemassa. Ajattelin vastaavaa aurinkosäätä heinäkuussa ja huokasin helpotuksesta. Nyt ei ollut ilona itikoita tai paarmoja. Tämä oli loistava aika Valkmusan retkelle!

Valkmusan puurakenteinen lintutorni.

Metsäsaarekkeella tuli vastaan luontotorni, johon uskaltanee kavuta myös korkean paikan kammoinen.

Maisema luontotornista lumen peittämälle suolle, etualalla tornin vieressä kelomänty.

Tässä tornissa ei näet olla hurjan korkealla. Katselutasanteelta näkee kuitenkin vielä mainiosti männynlatvojen yli suolle ja voi tarkastella lähempää myös tornin viereistä kelottunutta petäjää. Eipä tullut aurinkolaseja matkaan! Tänään niille olisi ollut retkellä käyttöä.

Lumisten ja jäätyneiden heinien peittämä suo, seassa pieniä mäntyä, taustalla helottaa aurinko pilvettömältä taivaalta.

En lakannut ihastelemasta päivän kauneutta, maiseman lumoa. Lumi ja pakkanen tekivät kaikesta niin kaunista. Pysähtelin katsomaan vastavalon värittämiä, lumen ja jään peittämiä heinänkorsia, päivän herkimpiä taideteoksia.

Valkmusan kansallispuiston lumipeitteiset pitkospuut kulkevat harvan männikön lävitse.

Avara suo jäi taakse, sukelsin jälleen puiden ympäröimään maastoon. Hämmentävän suuri osa reitistä oli sujunut pitkospuita tallatessa ja vain metsäisemmillä osuuksilla jalkojen alla oli epätasaisuuksia, joten helppous oli päivän sana. Polku kaartoi jo takaisin kohti rengasreitin päätepistettä.

Parkkipaikalle oli ilmestynyt sillä välin kaksi autoa. Minä aloin jo kaivata kuumaa juomaa, sillä en ollut ottanut eväitä matkaan. Siispä takaisin Kotkaan ja kahvilaa etsimään. Tosi kiva kohde pienelle päiväretkelle, juuri kuten olin arvellutkin.

Kommentit