Kevätretkellä Kontionjäljen luontopolulla, Uurainen

Vanhaa kuusikkoa, luontopolku Kontionjälki, Uurainen,

Luontopolku Kontionjälki osui silmiini, kun etsin sopivan läheltä päiväretkikohdetta. Niinpä pakkasin reppuni ja ajoin Uuraisten Kangashäkkiin luontopolun lähtöpaikkaa etsimään. Ajelin varovasti kelirikkoteitä (Pölykankaantie-Kurrikatu) lähes perille asti, pehmeitä ja reikäisiä kohtia väistellen. Ihan viimeisen tienpätkän eli Kissakadun kävelin suosiolla polun lähtöpaikkaan, kun pikkutien loppuosan kunnosta ei ollut tietoa. Vasta jälkikäteen tuli mieleen, että olisi ollut fiksumpaa kääntyä takaisin ja siirtää retki myöhemmäksi keväällä, kun kelirikkoaika väistyy.

Lähtöpaikan vieressä on pihapiirialue, joten on siellä kissaihmisiä. Liikennemerkki varoittaa tästä kulkijoita varmuudeksi…

Luontopolku Kontionjalki -opaste, Uurainen.

Luontopolku Kontionjäljen aloituspaikka oli selvästi kyltein merkitty ja infokatoksen liepeillä oli useita harmaantuneita puisia karhuveistoksia. Luontopolku Kontionjälki on tietysti merkitty maastoon valkopohjaisin karhuntassun kuvilla. Sen lisäksi puissa on punaisia maalimerkkipyörylöitä.

Luontopolku Kontionjälki, kartta.
Luontopolun kartta.

Katoksen kartasta näkee hyvin, millaisen lenkin tämä noin 2,5 kilometrin mittainen luontopolku kiertää.

Luontopolku Kontionjäljen polkua, varrella pieni nukkekotikokoinen mökki lapsille.

Ihan alkumatkasta hihittelin muutamille puihin ripustetuille luille ja pysähdyin kurkistamaan pikku asumuksiin, jotka ovat juuri sopivalla korkeudelle perheen pienimmille luontopolkuretkeilijöille. Kannattaa avata luukut! Reitin varrella on myös opastetauluja.

Oravan käpyjensyönnin jälkiä kuusen juurella.

Tassuttelin keväänraikasta polkua ja nautin hiljaisuudesta. Pysähdyin kuusen juurelle ihmettelemään valtavaa määrää käpyjen jäännöksiä oravan aterioinnin jäljiltä.

Polku metsän halki Kontionjäljen luontopolulla.

Ylitettyäni Konttipuron polku kääntyi kohta jyrkästi vasemmalle kohti Konttilampea, minkä rannasta löytyi merkitty lähde. Juomavettä voi siis napata tällä reitillä suoraan lähteestä! Oma kuppi on suositeltava.

Lähteiden ja vesilammikoiden heijastukset ovat usein aika hienoja!

Laavu, luontopolku Kontionjälki, Uurainen.
Luontopolku Kontionjäljen laavu.

Sitten polku kääntyi Konttilammen rannasta ylämäkeen, kohti Konttivuorta. Kohta edessä oli reitin laavu tulipaikkoineen. Vieraskirjan mukaan täällä käydään ympäri vuoden; talvikävijöitä varten laavun varustuksena oli mm. pari liukuria!

Kaunis sammalpeitteinen kuusimetsä, luontopolku Kontionjälki, Uurainen,

Lähdin nousemaan laavulta yhä ylemmäs kuusivoittoista rinnettä. Metsä muuttui yhä suloisemmaksi, kun saavutin alueen, joka on rauhoitettu hakkuilta. On niin mahtavaa kulkea metsässä, jossa ei ole metsäkoneiden raskaita jälkiä. Paikoin rinteessä näkyi vielä lunta.

Joro-peikko-puuveistos luontopolun varressa, Uurainen.

Kohtasin Joro-Peikon, joka vartioi Konttimäkeä.

Polku käväisi vanhalla rauniopaikalla, jossa on esillä paikalla noin 200 vuotta sitten sijainneen Romulana tunnetun tuvan jäännöksistä löytyneitä pikkuesineitä. Konttimäen rinteessä on ollut myös naurispelto. Se tuntui ihmeelliseltä, kun katselin jo hyvän aikaa kasvanutta metsää. Täällä on oikeasti asuttu kauan sitten!

Vanhaa kuusikkoa, luontopolku Kontionjälki, Uurainen,
Vanhan kuusen oksi metsässä, luontopolku Kontionjälki, Uurainen,

Mäeltä löytyy myös isoja muurahaiskekoja. Ihastelin kauniita vanhoja kuusia ja kuuntelin linnunlaulua. Olisi niin kiva tunnistaa, kuka milloinkin visertää…

Puinen maisematorni, luontopolku Kontionjälki, Uurainen.
Konttimäen maisematorni, luontopolku Kontionjälki.

Polku johdatteli minut lopulta näköalapaikalle, missä sijaitsee pieni maisematorni. Avaramman näkymän saadakseen on tosiaan kavuttava tikkaita ylös; kallion päältä ei juuri näe kuin metsää. Levähdin hetken tornin juuren penkillä ja katselin taivaisiin, sitten kiipesin ylös torniin ja tähystin maisemia. Männyt kasvavat sellaista vauhtia, että sieltä yläilmoistakin näkee lähinnä puunlatvoja ja kauempaa pilkottavaa metsää.

Tornikapuamisen jälkeen mietin, palaisinko saman tien takaisin lähtöpaikkaan, mutta tottahan sitä oli käväistävä vielä Pienellä Konttilammella, kun kerran tänne olin tullut!

Pieni Kontionlampi, vielä jään peitossa huhtikuussa.

Pikku polku rinnettä alas oli yhdestä kohtaa erittäin jyrkkä, mutta pääsin onnellisesti alas Pienelle Konttilammelle, joka oli vielä talven jäljiltä jäässä. Täällä kuulemma tykkäävät hirvetkin käydä.

Hyvin jyrkkä polku Kontionmäelle, luontopolku Kontionjälki.

Kapusin takaisin maisematornille ja laskeuduin sitten rinnepolkua alas, takaisin menomatkalta tutulle reitille, ja palasin hissukseen polun lähtöpaikkaan. Tämän retken kohokohta oli minulle ehdottomasti Konttimäki ja sen upea vanha kuusikko.

Lähtöpaikka kartalla

Karttalinkki (Retkikartta)

Ajo-ohje lähtöpaikkaan

  • Lähin katuosoite: Kurrikatu 165, Kangashäkki, Uurainen.
  • Ensimmäinen opaste luontopolulle tulee vastaan Pölykankaantiellä, kun on aika kääntyä Kurrikadulle.
  • Kurrikatu 165:n kohdalta käännytään Pölykangas-Valkonen 165 -opasteen kohdalta oikealle (Kissakatu), jonka päästä löytyy pieni merkitty P-alue ja Luontopolku Kontionjälki -reitin lähtöpaikka, katettu infotaulu sekä ulkohuussi.
  • Huom. Sekä Pölykankaantie sekä Kurrikatu kärsivät keväisin kelirikosta, joten suosittelen autoilua lähtöpaikalle vasta kevään edettyä ja kelirikon mentyä – käytännössä ei siis vielä huhtikuun puolella tai toukokuun alussa.

Lisätietoja

  • Polun omistaa Metsähallitus.
  • Ylläpito: Kangashäkkiset ry ja Uuraisten kunta (2018 alkaen)
  • Uuraisten luontopolut

Kommentit